När våren nu är runt hörnet så är det dags att tänka på allt som handlar om din bil. Det kan vara en del saker att fixa till som kanske har hänt under hösten och vintern. Det kan exempelvis vara ett stenskott eller problem med din AC. Innan sommaren är här kan det kännas skönt att få din bil komplett igen, speciellt om du ska använda bilen mycket under sommaren exempelvis för en bilsemester eller liknande. Här kommer 5 smart tips som kan förbättra din bil inför sommaren.

Bilens utsida är viktigt

Utsidan är något du inte får glömma när det kommer till att ta hand om din bil. Att underhålla bilen med regelbundna rengöringar och tvättningar. Genom att hålla din bils utsida ren så är det mindre risk att rost bildas, vilket kommer ge en längre hållbarhet på lacken. Vindrutan och bilens rutor är även viktiga, om du råkar få ett stenskott kan det vara en fördel att byta det så snart som möjligt, om stenskottet bildas på ett dåligt ställe så kan sprickan bli större och orsaka brister i synfältet.

Se över bilens AC

En AC är alltid skönt att ha på sommaren, om du ska ut på en lång bilsemester så kan en fungerande sådan vara väsentligt. Det går såklart att klara sig utan AC om du känner att du klarar av det. Det kan dock vara en fördel att se över AC-anläggningen så att bilen inte blir överhettad.

Se till att bromsarna fungerar

Det är även viktigt att kolla så att bromsarna fungerar. Under vintern så kan bromsarna bli väldigt slitna på grund av oregelbundna underlag. Se därför till att testa bromsarna flera gånger för att försäkra att de är hela och fungerande.

Kontrollera mönsterdjup

Är dina däck rätt gamla så måste du kolla så att djupet på mönstret är minst 1,6 mm djupt. Det rekommenderas att minst ha 3 mm.

Däckbyte

När våren börjar komma är det såklart även dags att byta från vinterdäck till sommardäck. Det är lag på att ha vinterdäck tills sista Mars om det är vinterväglag. Senast den 15e April måste du ha bytt till sommardäck. Det finns många olika sommardäck att välja mellan, det finns olika storlekar med olika mönster samt olika prisklasser. Det finns även däck som har hög kvalité som ger lång hållbarhet och prestanda. Beroende på vad du som bilägare är ute efter så kan du alltså välja på sommardäck med olika egenskaper och kvalité.

Skillnaden på sommardäck och vinterdäck är att gummiblandningen är hårdare på sommardäck, dels för att få ett bättre grepp men också för att de ska hålla längre. Det finns många olika märken och leverantörer på sommardäck, vill du investera i ett par nya sommardäck kan det vara en bra idé att undersöka och jämföra vilka däck som skulle passa bäst för din bil. Det behöver heller inte vara så avancerat att investera i ett par nya sommardäck, de flesta bilägare nöjer sig med funktionella däck för ett rimligt pris.