bil på resan

Vi tänkte sammanställa våra bästa tips och råd att överväga innan du tar ett beslut om att du ska hyra en bil eller köpa en. När det kommer till detta så finns det många saker att överväga och tänka på. I de kommande två punkterna kommer vi beskriva de två olika alternativen och vad de egentligen betyder.

1. Hyrbil

På nätet så kan du hitta en uppsjö om diverse märkesuthyrare och hyrbilsförmedlare. Några till exempel av märkesuthyrare är: Hertz, Avis, Budget; Alamo och OK-Q8 och hyrbilsförmedlare såsom: Holiday Autos, Auto Europe och Rentalcars.com.

Hyrbilsförmedlarna har alltså inga egna bilar utan fungerar som en mellanhand för dig och märkesföretagen. Hyr du via dem så betyder det att att du får två avtal. Ett hos förmedlaren där du både bokar, betalar och ett annat som du skriver på när du hämtar ut bilen hos uthyraren. Oftast så brukar inga problem uppstå men skulle det mot förmodan göra det, så kan du stå med problem mellan de båda parterna. De flesta förmedlarna har ingen svensk kundtjänst som underlättar.

Istället kan du hyra av en märkesuthyrare så får du endast avtal med en part. De har en svensk kundtjänst som kommer hjälpa dig ifall några problem eller oklarheter uppstår.

Viktiga saker att kolla upp innan:

  • Ålder – Är du gammal nog för att hyra? Är du under 21 år är det nästan omöjligt. Är du under 25 år så har du högre hyra och högre kostnadsförsäkring. Är du över 70 år kan det också bli svårt i vissa länder.
  • Hyrbilspriserna – Jämför diverse företagen och var ute i god tid
  • Försäkringen – Läs noga! Vad gäller? Vad är självrisken? Får bilen lämna landet? Vad händer ifall en olycka uppstår?
  • Syna bilen – Kontrollera allt med bilen innan avfärd så att du inte får stå får skador som redan fanns.

2. Köpa bil

Något som kan vara viktigt att överväga är ifall det är värt att köpa en bil under resan. En stor sak att överväga är ifall det är värt det. Är du iväg på en långresa så kan det vara det och kan du möjligtvis sälja den efteråt? Andra viktiga aspekter är:

  • Vem köper du bilen av – Är det en oseriös säljare? Är bilen krockad, stulen eller har defekter? Köper du av en privatperson så gäller inte konsumentskyddslagstiftningen.
  • Jämför med andra handlare – Fråga efter kopia av servicebok, bilder och registreringsbevis.
  • Kontrollera registreringsbeviset – Är det original?
  • Kontrollera bilen laglighet – Besiktad, Europatyp-godkänd och kräv intyg.
  • Kolla vad de svenska försäkringsbolagen kräver för att teckna försäkring.
  • Kontakta en motororganisation – Låt de testa bilen före köpet så inga tvister uppstår.

Vilken typ av bil är det du egentligen du borde titta efter när det kommer både till uthyrning eller bilköp? Vi rekommenderar den begagnade Volvo v60 då den passar perfekt för resa. Den är stor, rymlig och fungerar lika bra off-road som den gör uppe i snöiga alperna. Volvo är bland de säkraste bilarna i världen, vilket får en genast att känna sig säkrare i trafiken. Men framförallt så är Volvo svenskt. Vilket är något som gör att de flesta är bekväma med då det betyder svensk tillmötesgående service ifall man är i behov.

Hoppas dessa tips fick dig att överväga vilket alternativ som passar bäst för dig och din kommande resa. Vilken du än väljer, var ute i god tid och jämför allt för att få bästa möjliga tid utav den.