Tänk den där härliga första dagen på semestern. Vakna när du vill och äta frukost mycket längre än de få minuterna du har på dig under vardagarna. Nu ska det njutas! Men ledighet kan också vara ett stressmoment. Allt det ska hinnas med som du skjutit på i veckor och tänkt: ”Det tar jag på semestern”. När ska du hinna återhämta dig? Ja, inte går det inom hemmets fyra väggar för där hittar vi flera av alla ”måsten”.

Gräl och smuts

Ofta är det under ledighet vi upptäcker dammråttorna, såsen som fortfarande fläckar ner kaklet bakom spisen och fönstren som är gråstrimmiga. En familj med småbarn och heltidsjobb har det inte lätt att hinna med städningen. Timmarna räcker inte till.

Smutsig disk och smutskläder är en riktig trigger för gräl. Smågnabb kan växa till rena krigszoner och ingen ger vika. Inte förrän alla underkläder ligger i smutskorgen. Någon måste kapitulera. Detta mönster är inte ovanligt, tvärtom, var femte svensk städar bara en gång i månaden expressens hemsida och 40 procent grälar om saken.

Är du singel så behöver inte det betyda att du har all tid i världen. Fritiden kan ha ett späckat schema med sena kvällar. Städning kommer helt enkelt inte högt upp på listan. Vi ser till slut inte behovet av städning eller väljer att blunda för oredan. De flesta vill säkert ha det snyggt omkring sig men varken hinner eller kommer sig för.

I rättvisans namn så finns det människor som tycker om att städa, sätter på favoritmusiken och ser det som gratis motion. Då går det som en dans med dammsugaren.

Lämna hemmets vrå

För att kunna släppa alla krav så är ett knep att helt enkelt åka bort. Åka till Nya Zealand eller till svenska fjällen. Sinnena är upptagna av alla nya intryck. Till sist kryper dagen för hemfärd obevekligen närmre. Nu kommer funderingar över hur det egentligen ser ut hemma i lägenheten eller huset. Står soporna kvar i hallen? Nog diskade jag väl? Det är inte trevligt att komma hem till en unken doft, vissna blommor och mögliga tallrikar på diskbänken.

När du ska resa bort en längre tid kan det vara svårt att hitta någon som tar hand om post och vattnar blommorna. Det är inte bara att plocka någon från gatan heller utan du vill lita på den som ska ta hand om det. Ett husdjur kan du lämna på pensionat, men en lägenhet är det värre med. I värsta fall blir scenariot som beskrivits ovan: du ordnar ingen alls och kommer hem till en otrivsam, halvt förfallen hemmiljö.

Enkla lösningar finns

Det finns lösningar. Företaget hemfrids städtjänst kan anlitas till ett överkomligt pris. Tack vare RUT-avdrag behöver du inte vara rik för att nyttja städfirmor. Uppfyller du villkoren så dras hela 50 procent på fakturan direkt utan krångel. Det är ett rimligt pris för att slippa gräl och att ha det hängande över sig som ett spöke.

Så vi skriver om scenen och tänker oss att du innan avresan anlitar en städfirma och beställer en storstädning som de noggrant utför åt dig. Är du borta en längre tid kan du ha lättare veckostädning och vattning av blommor. Under tiden vandrar du i fjällen eller ser solen gå ned vid ekvatorn. Du kommer hem till en fräsch doft och slänger dig i din dammfria soffa. Det är du värd.