resa med barn
Att resa är fantastiskt, och att resa med barn kan vara ännu mer fantastiskt. Med små eller stora barn med i resesällskap får man chansen att uppleva sådant man själv inte skulle ha hittat på och se små roliga detaljer i omgivningen som barn är experter på att hitta. Men för att resan med barn ska bli bra gäller det att vara lite förberedd och att anpassa resan efter barnen.

Egen väska

Oavsett om man ska flyga, åka tåg eller bil är det praktiskt med en egen väska till varje barn. I en liten resväska barn kan barnet ha sina favoritsaker under resan. Ett mjukdjur, hörlurar, en bok, kanske en iPad för längre resor, leksaker och lite snacks. Att få dra sin egen lilla väska blir ett äventyr för barnet som får känna sig som en riktig resenär. Resväskor till barn finns som minivarianter av vuxenväskor, med hjul och uppfällbara handtag. Önskar man en favorit-seriefigur eller ett roligt djur på väskan finns ett stort utbud. En praktisk väska är ryggsäcken som räcker bra till de absoluta favoritsakerna och är lätt för barnet att transportera.

Pausa ofta

Även om väskan är fylld med underhållning behöver barn på resa pausa ofta. Ta därför med pauser i reseplaneringen och låt själva resan bli en del av upplevelsen. Stanna vid vackra rastplatser på bilresan och ta er tid att gå ned till en liten sjö eller lekpark i närheten. Låt barnen röja runt på flygplatslekplatser som brukar finnas om ni flyger. Även tonåringar kan ha svårt att sitta stilla länge men då är det kanske mer flygplatsshopping som lockar. En bländande utkiksplats som omväg på bilresan kan dock även locka den truligaste tonåring som inte är helt immun mot naturupplevelser.

Låt barnen vara med och planera resan

barn planerar resaSmå barn kanske inte kan uttrycka i ord vad de vill göra på en resa, men försök att göra plats för deras favoritaktiviteter, t.ex. kasta stenar i vattnet från en strand, åka rutschkana eller klappa djur. Äldre barn kan själva googla upp spännande aktiviteter på resmålet, t.ex. ett studsmatteland, en rolig restaurang eller ett äventyrsbad. Även om det kanske är samma saker som barnen skulle kunna göra hemma är aktiviteten ändå på ett nytt ställe. Det ger också en känsla av att hela familjen får vara med och bestämma och att barnet kanske då följer med mer villigt på de vuxenvalda aktiviteterna. Man behöver inte göra hela resan på barnens villkor, vem vet, de kanske uppskattar ett konstmuseum, en örtagård eller en vandringsled bland fornminnen?

Sänk förväntningarna

Ingen resa blir perfekt och det är svårt att få en hel familj att vara glad hela tiden. Någon kommer att bli trött eller hungrig eller så bråkar barnen med varandra. Kanske kör man vilse på bilresan så att det blir lite dålig stämning. Det är bra att sänka förväntningarna, några småbråk eller missöden då och då är ingen fara. När man ser tillbaka på semestern är det ändå de fina stunderna man kommer att minnas. Våga skippa schemat ett tag. Vill barnen inte åka och titta på fornminnen? Sitt kvar på stranden en stund till, eller låt barnen åka rutschkana 20 gånger till och ta en kaffe i solen under tiden! För tips på olika resmåls så kan man läsa expressens artikel här som handlar om just 8 resemål för barnfamiljer.