Födelsedagen är i vår kultur en mycket viktig händelse i livet. Oavsett var man befinner sig och i vilket sällskap man är, är det bra att ställa till med ett firande. Man får en chans att skänka andra glädje och en möjlighet att känna sig uppskattad. När man är på en resa kan det dock vara svårare att fira och några saker bör man tänka på för att dagen ska bli lyckad.

Födelsedagens betydelse

I vår kultur är året bestämt utifrån solens rörelser, den viktigaste markören vi använder för att mäta tid. Vi lever på en plats på jorden där väder varierar mycket med årstiderna och vilka aktiviteter man utför avgörs utifrån när på året man befinner sig. I det gamla bondesamhället behövde alla ha koll på dagarnas gång för att exempelvis så i rätt tid så att skörden blev bra.

Födelsen av en ny människa kopplar man därför gärna samman med tiden på året, och den specifika dag när det hände. Det cykliska året gör att man då får ett återkommande tillfälle att hylla människan. Alla människor behöver visas särskild uppskattning då och då och att göra det en gång om året passar bra i många fall. Födelsedagar är ett bra tillfälle att reflektera över sitt liv.

Fira alltid!

Som vi kan se har födelsedagen en mycket stor betydelse både för en själv och för andra i ens närhet. Därför bör man aldrig förringa den utan vara noga med att på något sätt fira den även om man är på resande fot. Det behöver nödvändigtvis inte röra sig om en stor tillställning, utan man kan beställa en god tårta från dintarta.se som man äter efter en trevlig restaurangmåltid.

Resa för att fira

Man kan även resa iväg i det specifika syftet att fira födelsedagen. Resor är ofta minnesvärda och roliga händelser och ett bra sätt att uppmärksamma födelsedagen på. Detta passar för den som inte tycker om att ha allt fokus på sig själv, eftersom de medföljande i sällskapet kommer ha en minst lika trevlig upplevelse som en själv.

Man behöver inte nödvändigtvis resa långt. Exempelvis kan man bo på ett hotell i vacker miljö i hemmets relativa närhet. Man kan se vacker natur, ta lugna promenader och både äta och sova gott. Födelsedagen bli en lugn och avkopplande stund. Att ta med presenter är ingen svårighet eftersom man inte behöver frakta dem långt i resväskan.

Den som gillar större äventyr kan också åka på längre resor. En veckas solsemester kan innebära lugn och ro och ett skönt avbrott i vardagen, eller så kan man ägna födelsedagen åt att utforska en ny stad i ett annat land.

Fylla på resande fot

Att fylla år när man råkar vara ute och resa är ofta ingen höjdare. Man vill kanske hellre hem till det trygga hemmet. Ändå går det bra att uppmärksamma dagen på något sätt. Med familjen eller kollegorna kan man göra någon rolig aktivitet som bergsklättring eller bowling. Även om man skulle råka vara ensam går det bra att äta en god bit mat på en restaurang och glädjas över dagen.