Det är en speciell känsla att få packa bilen och åka iväg på bilsemester. Bilen ger en sådan frihet att stanna där man vill, ta en kopp kaffe vid ett mysigt kafé eller ta en badtur vid en sjö under en varm sommardag. I Skandinavien finns det många små pärlor att åka till.

Förberedelser

Det är ett nöje att titta på kartan och leta fina vägar att köra på under bilsemestern. För att få en fin bilsemester bör ni planera så mycket att ni vet var ni ska, men samtidigt så flexibelt att ni kan ändra er under vägen. För att få en bra semester bör ni först ta en titt på bilen: är den nog stor? Bränslesnål? Kan den dra husvagnen? Om ni går i tankar på att privatköpa bil med billån, så är det klokt att göra det innan semestern.

Om ni har med barn på bilsemestern, så bör ni ta med böcker, spel, surfplattor och filmer som de kan använda under bilturen. Ett tips är också att ta med cyklar, så att barnen kan cykla under rasterna och på campingen.

Skanderna får visa vägen

Både Sverige och Norge är avlånga länder med vacker natur. Bergskedjan mellan våra länder heter Skanderna, och uppvisar intressant natur på bägge sidor. Ett tips är att göra en Sverige-Norge tur. Norge har en vidunderligt vacker natur med höga berg, turkost vatten och djupa fjordar. Ni kan slingra er ner för Trollstigen, åka till Nordkap som brukar ses som europeiska kontinentens nordligaste punkt, och vandra i fantastiska norska Hardangervidda. Norge är otroligt vackert – och kurvigt och dyrt. Det finns en god anledning till att många kör Sverige ena vägen och Norge den andra. De svenska fjällen är mer sluttande än de norska, men varje svensk bör ha vandrat i dem någon gång i sitt liv. Det finns många fina vandringsleder i de svenska fjällen. Om du vill ha en utmaning så satsar du på Kebnekaises topp. Sverige erbjuder också allemansrätten, fina byar och mycket vattendrag. Ett vandringstips är att gå Vasaloppet – sommartid är det en vandringsled med övernattningsstugor!

skärgården

Sveriges skärgårdar

Om du tycker om hav och skärgård, så kan du göra en resa mellan Sveriges skärgårdar. Längst i norr ligger Luleå skärgård med 1312 öar, kobbar och skär. Den har en varierande natur och ett unikt och mycket intressant växt- och djurliv. Du kan hyra kanot eller åka med båtar för att upptäcka Luleå skärgård och dess välbevarade kulturhistoria. Stockholms skärgård behöver ingen närmare presentation- även dit bör varje svensk åka! Bohuslän har också en levande skärgård med mycket fiske.

Bra saker att tänka på

Ta det lugnt på vägen. Det är mycket trafik under sommaren och det är klokt att planera resan utifrån det. Antingen så kan ni leta upp mysiga småvägar och köra dem. Det kommer inte att gå snabbare, men vara roligare och mindre stressigt. Oavsett bör ni inte planera in för långa sträckor under en dag, högst femtio mil. Att ha en stuga inbokad tio timmar bort samtidigt som det är trafikstockning skapar ingen bra semesterkänsla.

Expressen har också skrivit en bra artikel om bilsemester som är värd att läsa. Den hittar du här och den handlar om de vanliga misstagen som man gör när man åker på bilsemester.

Stanna vid små kaféer och stöd den lokala turistnäringen. Passa också på att fråga lokalbefolkningen om särskilda pärlor, både gällande boende, affärer och natur. Och njut!